Selasa, 15 Mac 2011

ISTAK..bir HaLaL'

Alhamdulillah aritu berkesempatan ke karnival kedah sejahtera seumpama sure heboh. di perkarangan stadium Alor Star.banyak program yang faedah n booth/gerai2 yang yang pelbagai.,sambil b'jalan melihat gerai2 pameran n jualan..,sorg shabat mgajak minum air minuman di salah satu gerai jualan..nmpaknya sperti botol bir' tetapi itulah produk dri Iran n 100% halal sbelum ni pernah dengar gitu2 juga..tetapi aritu dapat merasa sendri..boleh tahan sedap juga..laen dari yang lain..gas nya.lebih baek n bgus dari minuman ber gas yang laen dari segi kandungannya..p/s kepada perminum2 bir alkohol boley la beralih kepada ISTAK..:) nYumm..InsyaAllah.

Istak 100 peratus produk halal

KUALA LUMPUR: “Jangan ragu-ragu,” kata Pengarah Eksekutif Malaysian Iranian Corporation (MIC) Sdn Bhd yang menjadi pembekal tunggal bir tanpa alkohol ‘Istak’ di negara ini, Azizi Ahmad, berhubung keraguan masyarakat terhadap produk edaran syarikat berkenaan.

Beliau yang memegang ijazah dalam jurusan Pengajian Islam dari Universiti Islam Antarabangsa Malaysia (UIAM) berkata, produk terbabit 100 peratus halal selepas melalui proses pemeriksaan ketat serta memperoleh sijil halal dan tayyiba dari Iran.

“Istak tidak melalui proses penapaian atau pengeraman yang menghasilkan alkohol seperti minuman keras, malah tidak mungkin memabukkan walaupun sudah melepasi tarikh luputnya selain diproses 100 peratus orang Islam.

“Jika tidak halal, mana mungkin produk Istak boleh dipamerkan di Mihas (Pameran Halal Antarabangsa Malaysia) 2009, malah dipilih minuman rasmi pameran itu,” katanya ketika dihubungi di Putrajaya, semalam.
Menyentuh mengenai kontroversi penggunaan perkataan bir dalam produk dipasarkan, perkara itu tidak timbul kerana MIC tidak pernah menggunakannya.

“Kekeliruan membabitkan istilah timbul apabila segelintir masyarakat negara ini mengaitkan bir dengan minuman keras sedangkan bir sebenarnya bermaksud minuman berasaskan barli. Hal ini tidak perlu diperbesarkan kerana sebelum ini ada syarikat menggunakan perkataan bir contohnya, ‘root beer’ dalam produk mereka,” katanya.

“Bagaimanapun, bagi mengelakkan kontroversi di kalangan masyarakat negara ini, MIC sejak awal tidak menggunakan perkataan bir dalam membabitkan pemasaran dan pengiklanan Istak, sebaliknya mahu dikenali minuman berasaskan barli tanpa alkohol,” katanya.

Menurutnya, tidak adil untuk masyarakat membandingkan Istak dengan minuman beralkohol.

“Sepatutnya, kita perlu berbangga kerana MIC pasarkan minuman alternatif yang mampu membawa kesan positif kepada masyarakat, sama ada muslim atau tidak.

“Contohnya pada Mihas baru-baru ini, ada seorang wanita bukan Islam yang membeli berpuluh-puluh tin Istak untuk diberikan kepada suaminya yang kaki botol,” katanya.

Menyentuh reka bentuk membabitkan logo, warna dan corak produk terbabit yang dikatakan menyamai minuman keras, Azizi berkata, rekaan Istak mengikut piawaian bagi produk minuman berasaskan barli.

“Slpas membuat kajian mendalam terhadap produk ini, MIC berasakan sekarang adalah masa terbaik untuk perkenalkan produk ini. Saya juga berharap masyarakat selepas ini mengaitkan Istak dengan minuman kesihatan, bkn arak krna hakikatnya memang begitu,”

Bala bencana adalah PeringatanNYA..

Dari berbagai rangkaian musibah, ujian dan bala bencana yang menimpa manusia, khususnya negeri ini, adalah karena perbuatan maksiat dan dosa mereka kepada Allah Swt dan RasulNya dalam merespon dakwah para Nabi dan Rasul-rasul Allah Swt. Selain itu mereka juga mendustakan ayat-ayat Allah, mengkufuri nikmat-nikmatNya dan menukarkan kenikmatan itu dengan kekafiran, serta para penguasa dan pembesar-pembesarnya menukar hukum Allah dengan hukum jahiliyah dan kecenderungan masyarakat memilih serta mengikuti tradisi nenek moyang dengan ajaran sesatnya yang bertolak belakang dari hidayah dan Sunnah Rasulullah Saw.

Al Qur’an menjelaskan, membenarkan hal tersebut, Allah Swt berfirman:
“Dan tidak adalah Tuhanmu membinasakan kota-kota, sebelum Dia mengutus di ibukota itu seorang rasul yang membacakan ayat-ayat Kami kepada mereka; dan tidak pernah (pula) Kami membinasakan kota-kota; kecuali penduduknya dalam keadaan melakukan kezaliman.” (QS. Al Qhashash, 28 : 59)
FirmanNya lagi:
“Dan Tuhanmu sekali-kali tidak akan membinasakan negeri-negeri secara zalim, sedang penduduknya orang-orang yang berbuat kebaikan.” (QS. Hud : 117)
FirmanNya lagi:
“Mengapa Allah akan menyiksamu, jika kamu bersyukur dan beriman? Dan Allah adalah Maha Mensyukuri lagi Maha Mengetahui.” (QS. An Nisaa : 147)
FirmanNya lagi:
“Dan jika Kami hendak membinasakan suatu negeri, maka Kami perintahkan kepada orang-orang yang hidup mewah di negeri itu (supaya mentaati Allah) tetapi mereka melakukan kedurhakaan dalam negeri itu, maka sudah sepantasnya berlaku terhadapnya perkataan (ketentuan Kami), kemudian Kami hancurkan negeri itu sehancur-hancurnya.” (QS. Al Isra, 17 : 16)
FirmanNya lagi:
“Tak ada suatu negeripun (yang durhaka penduduknya), melainkan Kami membinasakannya sebelum hari kiamat atau Kami azab (penduduknya) dengan azab yang sangat keras. yang demikian itu telah tertulis di dalam kitab (Lauh Mahfuzh).” (QS. Al Isra, 17 : 58)
FirmanNya lagi:
“Dan apa saja musibah yang menimpa kamu, maka adalah disebabkan oleh perbuatan tangan kamu sendiri, dan Allah memaafkan sebagian besar dari dosa-dosamu.” (QS. As Syura, 42 : 30)
FirmanNya lagi:
“Dan Allah Telah membuat suatu perumpamaan (dengan) sebuah negeri yang dahulunya aman lagi tenteram, rezkinya datang kepadanya melimpah ruah dari segenap tempat, tetapi (penduduk)nya mengingkari nikmat-nikmat Allah; Karena itu Allah merasakan kepada mereka pakaian kelaparan dan ketakutan, disebabkan apa yang selalu mereka perbuat.” (QS. An-Nahl, 16 : 112)
FirmanNya lagi:
“Tidakkah kamu perhatikan orang-orang yang telah menukar nikmat Allah dengan kekafiran dan menjatuhkan kaumnya ke lembah kebinasaan? Yaitu neraka Jahannam; mereka masuk kedalamnya; dan Itulah seburuk-buruk tempat kediaman.” (QS. Ibrahim, 14 : 28-29)

Perkara Mendatangkan Musibah & Bala Bencana.
Dari Ali bin Abi Thalib Ra berkata: Rasulullah Saw bersabda: “Apabila umatku telah melakukan lima belas perkara, maka halal baginya (layaklah) ditimpakan kepada mereka bencana.” Ditanyakan, apakah lima belas perkara itu wahai Rasulullah?
Rasulullah Saw bersabda: “Apabila…
 1. Harta rampasan perang (maghnam) dianggap sebagai milik pribadi,
 2. Amanah (barang amanah) dijadikan sebagai harta rampasan,
 3. Zakat dianggap sebagai cukai (denda),
 4. Suami menjadi budak istrinya (sampai dia),
 5. Mendurhakai ibunya,
 6. Mengutamakan sahabatnya (sampai dia),
 7. Berbuat zalim kepada ayahnya,
 8. Terjadi kebisingan (suara kuat) dan keributan di dalam masjid (yang bertentangan dengan syari’ah),
 9. Orang-orang hina, rendah, dan bejat moralnya menjadi pemimpin umat (masyarakat),
 10. Seseorang dihormati karena semata-mata takut dengan kejahatannya,
 11. Minuman keras (khamar) tersebar merata dan menjadi kebiasaan,
 12. Laki-laki telah memakai pakaian sutera,
 13. Penyanyi dan penari wanita bermunculan dan dianjurkan,
 14. Alat-alat musik merajalela dan menjadi kebanggaan atau kesukaan,
 15. Generasi akhir umat ini mencela dan mencerca generasi pendahulunya;
Apabila telah berlaku perkara-perkara tersebut, maka tunggulah datangnya malapetaka berupa; taufan merah (kebakaran), tenggelamnya bumi dan apa yang diatasnya ke dalam bumi (gempa bumi dan tananh longsor), dan perubahan-perubahan atau penjelmaan-penjelmaan dari satu bentuk kepada bentuk yang lain.” (HR. Tirmidzi, 2136)
Itulah perkara-perkara yang menyebabkan suatu negeri mengalami kekacauan, kehancuran, kesempitan, kemelaratan, perseteruan, dan perpecahan satu sama lainnya, antara rakyat dengan rakyat dan rakyat dengan penguasa. Korupsi dan ketidakadilan merajalela, segala macam penyakit bermunculan menimpa manusia, yang benar-benar menyulitkan dan membinasakan kehidupan manusia, hewan dan tumbuh-tumbuhan.
Oleh sebab itulah, Rasulullah Saw berdoa agar sahabat-sahabatnya tidak menjumpai keadaan yang demikian dahsyat dan terpuruknya. Dari semua perkara yang menyebabkan datangnya siksa dan azab itu. Insya Allah akan berakhir jika manusia dan kaum Muslimin khususnya kembali kepada Allah dan Rasul Nya, berpegang teguh kepada Dinullah (Islam yang sebenar-benarnya, menurut Al Qur’an dan As Sunnah) mengikut petunjuk Rasulnya.
Sebagai penutup, renungkanlah firman Allah Swt berikut serbagai introfeksi kita semua:

”Jikalau sekiranya penduduk negeri-negeri Beriman dan Bertakwa, pastilah kami akan melimpahkan kepada mereka berkah dari langit dan bumi, tetapi mereka mendustakan (ayat-ayat kami) itu, Maka kami siksa mereka disebabkan perbuatannya.” (QS. Al A’raf, 7: 96)
dan pada ketika bala Itu datang Kapada Siapa untuk kita MeMohon PerTolOnGan..?
Wallahu’alam bis showab
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...